Főoldal > Theatre > Attila opera - Margitsziget

Attila opera - Margitsziget

Attila opera - Margitsziget

Venue: Margitszigeti Szabadtéri Színpad
Date: 2022. 08. 12. ( péntek )

TICKETS

Giuseppe Verdi: Attila opera

2022. augusztus 12., 14

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Vezényel:
Kocsár Balázs

Közreműködik:
a Magyar Állami Operaház zenekara és kórusa

Az előadás ősbemutatójára 1846. március 17-én került sor a velencei La Fenice operaházban.

Attila, az európai hunok leghíresebb nagykirálya. A Képes krónika szerint: "Attila, Isten kegyelméből Bendegúz fia, a nagy Magor unokája, ki Engadiban nevelkedett, a hunok, médek, gótok, dánok királya, a földkerekség ijedelme, Isten ostora." Attila kora egyik leghatalmasabb nomád birodalmát uralta 434-től, befolyása Közép-Európától a Kaszpi tengerig és a Dunától a Balti-tengerig terjedt. A hatalmas birodalma halála után szétesett, mégis Európa történelmének legendás alakjává vált. Priszkosz Rétosz történetírónk írása szerint művelt és nemes uralkodóként tartják számon. Az olasz opera szerzők legkiválóbbját, Giuseppe Verdit ihlette meg a hunok királyának története. A mű szövegkönyvét részben Temistocle Solera, részben pedig Francesco Maria Piave írta. A történet alapjául Zacharias Werner 1809-es drámája, az Attila, König der Hunnen szolgált. A művet 1846-ban mutatták be a velencei La Fenice-ben, hatalmas sikerrel. Nem utolsósorban persze annak is köszönhetően, hogy az opera szorosan illeszkedik Verdi azon műveinek sorába (Nabucco, A lombardok), amelyek – amellett, hogy nagyszerű operák -, lelkesíteni tudták a Risorgimento, vagyis az Itália egyesítésének lázában égő közönséget.

A lendületes zene, az invenciózus dallamok, a viszonylag komplex, de mindenképpen karakteres figurák az ősbemutatót követően az Attilát azonnal népszerűvé tették.

Az Attilát Magyarországon először 1972. július 7-én mutatták be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadásban a címszerepet Gregor József énekelte, Odabella szerepét pedig Marton Éva alakította. Az előadás rendezője Gian Carlo del Monaco volt, Lamberto Gardelli vezénylésével.

Ötven év elteltével, a fiatal Verdi egyik legjobbjaként szamon tartott művet, félig szcenírozott előadás keretében mutatjuk be, látványos video vetítéssel.

“Ó, de szép téma! és a kritikusok mondhatnak, amit akarnak, én azt mondom: ó, de szép, zene után kiáltó szövegkönyv!" – mondta Verdi, akinek kedvenc témája volt a hazaszeretet.

Az Attila Verdi művészetének egyik legtisztább megnyilvánulása. Sokáig foglalkozott a tervével, majd gyorsan valósította meg. Megmozgatja a képzelőerőt, s megindítja hallgatóját.

Az Attila őszinte mű, tüzes, szenvedélyes, lázad a mindennapi kifejezésmód, a megszokott formák ellen.

A Párizsi Operától a Metropolitan Operáig, a világon mindenütt játsszák a művet, mely hírül viszi hazánk egyik legnagyobb hadvezérének történetét.

Jegyárak és jegyvásárlás itt!

TICKETS

A jobb felhasználói élmény érdekében az oldalon sütiket használunk.

Top